Milyen muszlimnak lenni Magyarországon? Első rész

A ramadáni kapszulakollekciókról szóló cikkek óta formálódott az ötlet a fejemben arról, hogy hogyan tudnám a magyar muszlim lányok és hölgyek öltözködését is bemutatni. A 2017-ben írt cikksorozat impresszív alapjaként azok a márkák szolgáltak, amelyek terveztek olyan kollekciókat is, amelyeket muszlim nők “gond” nélkül viselhetnek. azonban ezek a darabok jellemzően a Közel-Kelet országaiban kerültek a polcokra. Emellett a legtöbb, nemzetközi kiszállítást is végző e-commerce weboldal külön válogatást tartogat “modest” címen, illetve már létezik kifejezetten olyan webáruház (The Modist) is, ahol csak ilyen ruhákat vásárolhatunk meg, habár ez jelenleg csak néhány arab országban elérhető.

IMG_4259

Ezek alapján azt látjuk, hogy a legtöbb, kifejezetten muszlim nőket célzó kollekció, vagy gyűjtemény nem elérhető Magyarországon. Természetesen ennek megvan az alapja is, mégpedig a helyi közösség mérete. Ez magában indokolja azt, hogy miért nem irányul rájuk az a figyelem, ami a muszlim többségű országokat éri. Ebből kiindulva kíváncsi voltam arra, hogy milyen kihívásokat tartogat a ruhavásárlás Magyarországon egy muszlim fiatal lánynak. Azért ebből a korosztályból választottam, mert számukra kifejezetten nagy kihívás a ruhavásárlás. Előnyük lehet a márkák széles választéka miatt, amelyek a fiataloknak terveznek, másrészt a kínált darabok stílusa meg is nehezítheti a választást. Ezek tudatában kerestem egy modellt, és vele egyeztetve kezdtem el a fotózásra ruhákat gyűjteni. Shokoya Mimi, aki elvállalta a feladatot és türelmesen válaszolt az összes kérdésemre a képekig vezető úton, a fotózás után is nyitott volt egy interjúra. Az alábbiakban az ő válaszait közlöm változatlan formában.

Mi befolyásolja a kendőviselésed?

Általában a kendőkötést saját magam találom ki, hogy komfortos legyen, de szépen is álljon. Amikor megunok egy kendőkötést, a youtube videók inspirálnak, azok alapján kombinálom össze magamnak az új kötést, a saját stílusomnak megfelelően. A kendőt úgy választom, hogy a ruhához illő legyen, színben, hangulatban, szerintem fontos az összhatás. Az anyag megválasztása is fontos, télen vastagabb, nyáron vékonyabb, könnyebb anyagból készült kendőket hordok. Nagyon sok muszlim instagram influenszert követek, figyelni szoktam az új ötleteket, megoldásokat és ha valami megtetszik, akkor átültetem a saját ízlésemnek megfelelően.

Az öltözködésen kívül van-e a szépségápolásban olyan gyakorlat vagy termék, amit valláshoz kapcsolódó okok miatt betartasz vagy használsz?

Három termék van, ami valláshoz köthető és használom: a miswak, amit fogtisztításhoz használok, ez a Salvadora persica fafajtának az ága; a kohl, amit már ősidők óta használt, természetes anyagokból kinyert szemfesték, bizonyítottan mindkettőnek egészségügyi haszna van, illetve vízáteresztő ’halal’ körömlakkot szoktam használni.

IMG_4319

Mennyire elérhetőek számodra Magyarországon a kifejezetten muszlim nőknek készített divat és szépségápolási termékek? Ismersz-e magyarországi tervezőket, akik országon belül foglalkoznak a divatnak ezzel a szegmensével?

Sajnos itthon nehéz olyan európai ruhákat találni, ami megfelel az erkölcsös öltözéknek, itt nem a hagyományos keleti öltözködésre gondolok, pl. abaya, hanem alapvetően olyan öltözék, ami kicsit hosszabb, nem mély dekoltázsú vagy szűk. Kifejezetten muszlim nőknek készített ruhák nagyon nehezen elérhetőek, gyakran arab boltok árusítanak abayákat és hasonló tradícionális ruhákat, amelyeke külföldről hoznak be. Én minden ruhámat ugyanolyan boltokból szerzem be, mint akárki más, sok boltban elérhetőek már hosszított ingek, tunikák, kardigánok. Szerintem ezek a darabok megfelelnek az öltözködési elvárásoknak, de a hétköznapokban is kényelmesek és az európai öltözködésbe is beilleszthetőek.

Itthon egyetlen kifejezetten ’modest fashion’-nel foglalkozó márkát ismerek, az Anwaryan márkanév mögött egy tervezőpáros, Tarján Júlia és Dr. Anwar Suzy áll, ők a Budapest Fashion Weeken többször is bemutatták már a kollekciójukat.

Mik a személyes elveid az öltözködéskor? Ezeket mi befolyásolja, hogyan alakultak ki?

Amikor felöltözök arra szoktam figyelni, hogy a felső legalább combközépig érjen, hosszúujjú legyen, ne készüljön áttetsző anyagból. A tunikákhoz gyakran farmernadrágot választok, nyáron szeretem a bővebb fazonú, vékony anyagú nadrágokat, melyekhez rövid inget szoktam választani. Hosszú szoknyát nem szoktam hordani, csak ritkán. Összességében ezekre szoktam ügyelni, lehet, hogy valaki ennél szigorúbban tartja az öltözködési szabályokat, de én az elmúlt évek során így alakítottam ki az öltözködésem, ezekre a dolgokra ügyelek. Szerintem fontos az, hogy egyfajta középutat találjunk.

IMG_4529.jpg

A bemutatott fotók egy tavaszi fotózás eredményei. A fotós Budai Balázs volt, a modell pedig Shokoya Mimi volt. Ezúton is köszönöm mindkettejük munkáját az anyaghoz, ami lehetővé tette ezeknek a cikkeknek az elkészülését is. Mimi ruháinak legnagyobb része a Zara tavaszi kínálatában voltak elérhetőek.

Az interjú második része és még több fotó hamarosan elérhető lesz.

Hírdetés

Milyen muszlimnak lenni Magyarországon? Első rész” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Milyen muszlimnak lenni Magyarországon? Második rész – Shekinah Research Institute for Theology

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s