Ramadáni kollekciók a Michael Kors, Guess, és más nemzetközi márkáktól

A cikkben a már-már hagyományossá váló szent hónapra kiadott kapszulakollekciókat tekintjük át, különösen arra figyelve, hogy mennyire igyekeztek a tervezők figyelembe venni a vásárlók igényeit. Milyen lehetőségeket kínálnak azoknak, akik konzervatívabban szeretnének öltözködni, vagy akik a hétköznapi helyett az alkalmi darabokra vágynak? Előző heti cikkünkben a vallás és a ramadáni divat kapcsolatának összképét vizsgáltuk.

Már bőven benne járunk ramadán hónapjában, amelyet a világ muszlimjai böjtöléssel és a vallási elmélyüléssel töltenek. Túlzás lenne állítani, hogy csendben telik az időszak, sajnos, a terrortámadások miatt a sztereotípiák továbbra is az egész közösség megítélését negatív irányba befolyásolják, hiába a számos pozitív ellenpélda és minden racionalitás. Ritka az olyan kezdeményezés, amely mindezek ellenére, mégis tudatosan a muszlimok felé nyit, amikor inkább egész államok állnak az elzárkózás szélén. Bár nyilván tisztán haszonelvű megfontolások is vezérelnek egy olyan hatalmas üzleti blokkot, mint a divatipar, nyitottságuk elvi szempontból is jelentős. 

A Dolce&Gabbana nagy port kavart 2016-os tavasz-nyári kollekciója, amely a muszlim nők elvárásait igyekezett teljesíteni, csak egy volt az egyre inkább bővülő listából, amelyen azok a tervezők szerepelnek, akik nyitnak az eddig érintetlen piaci lehetőségre. A törekvéseik több okból is gyakran elégtelennek bizonyulnak a célcsoport eléréséhez. Beszélhetünk földrajzi elérhetetlenségről, túl késői piacra dobásról, de ezeknél is átfogóbb probléma az, hogy a tervezett ruhák gyakran nem megfelelőek: a vallási előírásokat nem teljesítik – például egy hasíték a szoknyán, vagy áttetsző anyagok használata már kizáró ok lehet a muszlim nők esetében.

2014-ben érkezett a DKNY ramadáni kapszulakollekciója, amit kiindulópontnak vehetünk a nagy, nemzetközi márkák szempontjából, és már azóta is jelentősen fejlődött a ramadáni kínálat, a női mellett egyre inkább gyerekruhákat is terveznek, illetve kiegészítőkkel, parfümökkel is jelentkeznek a márkák. A divatújságírás sem maradt változatlan: évről évre (a platformok számának növekedésével arányosan) egyre több szépségápoláshoz, étkezésekhez és sportoláshoz kapcsolódó cikket olvashatunk, amelyet speciálisan a ramadáni böjt idején jelentetnek meg, így nyújtva iránymutatást és segítséget a muszlimoknak a lehető legjobb formájuk eléréséhez. Az ajánlók olvasása után egy pillanatra elhisszük, hogy a szent hónappal kapcsolatos célok elérésében valóban segít egy jógaóra a fehér homokos dubaji vízparton, vagy egy átgondoltan felépített, dietetikusok által javasolt recept szuhúrra.

Ebben az évben az online vásárlási lehetőségek száma is megnőtt: olyan új weboldalakon, mint a The Modist vagy az Ounass (amely azonban csak Öböl-országokba szállít) számtalan új válogatással, exkluzív, csak abban a webshopban elérhető kollekciókkal is találkozunk, az eddig megszokott Net-A-Porter mellett. Ez utóbbi már hagyományossá vált ramadáni összeállítása most csak 12 darabot tartalmaz, főként szandálokat. De a helyzet közel sem ilyen rossz, ha a teljes képet nézzük: néhány hónapja, a tavasz-nyári darabok érkezésekor egy kuwaiti muszlim hölgy, Ascia Al-Faraj mutatta be azokat a saját stílusában, amely magában foglalt hidzsábot, hosszú ujjú felsőket és a legstílusosabb darabokat, akármelyik kollekcióból is választott Ascia.

De a  Net-A-Porter itt még nem állt meg: szintén a tavasz-nyári darabokból válogatva, egy egész fotósorozatot állítottak össze, amelyben egyáltalán nem tűnik erőltetettnek az, hogy egy felsőnek ne legyen mély dekoltázsa, vagy éppen bokáig érjen a szoknya és a nadrág. Tehát a Net-A-Porter, mint az online luxus-kereskedelem útját kikövező honlap, meglepően jól nyitott a muszlim igények felé, és a már meglévő, általános, pusztán a legfrissebb divat szempontjait figyelembe vevő kollekciókból tudott olyan darabokat válogatni, amelyek jobban illenek össze, mint sok speciálisan ramadánra tervezett szett. A stíluslecke és a lehetőségek felmutatása mellett azt is bebizonyította az online kereskedelmi kampány, hogy milyen fontosak számára a muszlim vásárlók. Ennek ellenére izgalmas lett volna látni egy olyan kampányt, amely muszlim tervezőket emel be a nemzetközi színpadra, nem pedig az európai és amerikai nevek jelentőségét hangsúlyozza tovább.

Forrás: Büro 24/7

Ebben az évben ismét néhány eddig kívülálló márka csatlakozott a ramadáni előkészületekhez. Ilyen a CH Carolina Herrera, az Armani Exchange és a Guess is.

A Carolina Herrera által fémjelzett ruhák a fekete-fehér-piros színekkel dolgoznak, miközben a klasszikus elegancia mögé bújva a tervező nem mutat újat a piacon. A rétegek és panelek eltérő színű sávjai vezetik a tekintet, dinamikussá teszik a szettet, de a legérdekesebb a csipkéből szabott pizsamát idéző szett, amely reflektál arra a mostanában mindenhol megjelenő stílusra, amely a bő nadrág és végig gombos, laza szabású ing duója. Ez azonban nem feltétlenül az a szett, amit egy ünnepi alkalomra felvennének a muszlim hölgyek, hiába van csipkéből , de ez már inkább az egyéni ízlés kérdése.

Forrás: Harper’s Bazaar Arabia

Ezen kívül a Carolina Herrera kollekció legizgalmasabb része a kiegészítők: pók formájú kitűzők és monogramos papucsok jutalmazzák azt, aki értékeli az apróságokat is.

Ennél lényegesen alacsonyabb árakon kínálja (dubaji és kuwaiti boltokban) az Armani Exchange (az ismert Armani elérhetőbb árfekvésű vonala) a Ramadánra kiadott kollekciót. Ám ez, ellentétben néhány más kollekcióval, egy sor kérdést felvet: volt-e ebben belefektetett energia, gondolat, ötlet? A fekete és fehér mellé itt kék társul, illetve egy elegánsabb világos szürke, de az előző márkával ellentétben itt az alapszínek nem asszociálhatók az eleganciával minden darab esetén.

A ruhák, nadrágok és felsők ujjainak hosszáról pedig ne is beszéljünk: ujjatlan overálból eddig is volt bő választék, egyáltalán nem kapcsolódik a szent hónaphoz a kollekció nagy része.

Forrás: Harper’s Bazaar Arabia

Ha azt leszámítjuk, hogy kivitték a sivatagba a fotózást, akkor nehéz pozitívan véleményezni a próbálkozást.

Michael Kors is prezentált egy kifejezetten a Közel-Kelet számára készített kollekciót, amelyen érződik az igényesség, ezzel pedig bőven meg is előzte az Armani Exchange darabjait. Míg itt főleg táskákkal találkozunk a tárgyfotók között, azok legalább át lettek dolgozva ahhoz képest, mint amit hazánkban is elérhetünk. A geometriai minták már utalnak az iszlám művészetére, amely egy kellemes meglepetés a márkák közti böngészés során. A kaftánok és maxi ruhák erős piros és kék színekben pompáznak, és pont olyannak tűnnek, mint amiket egy perc alatt felvehet valaki egy iftárra készülődve.

Forrás: Harper’s Bazaar Arabia 

A GUESS is készült az alkalomra, az általános iránynál finomabb, nőiesebb darabokkal. A  Levi’s is prezentált néhány darabot, amely jobban fókuszál az ujjak hosszára, de a fő termékek még mindig a hétköznapi, egyszerű  farmerek. Ezeket kínálja a méltán világhírű márka egy ramadánra időzített kollekciójában Malajziában. Azonban ez a pár darab is hordoz érdekességet: a hosszú farmerek némelyike a Performance Cool technológiával készült, ami az ígéret szerint kialakításából adódóan hűsítően hat, de mégis jól levegőzik az anyag.

Ráadásként a napokban a DKNY is megismételte a 2014-es trendteremtő, idén elsősorban táskákból álló, kapszulakollekcióját: a klasszikus formákon kívül bőr övtáskákat is megjelentettek, mindegyiket világos, rózsaszín és lila színekben.

A ruhák és kiegészítők mellett a parfümök is népszerűek a szent időszakban: idén két óriás, a Cartier és a Guerlain is megörvendeztette parfümkínálatával a vásárlókat . A Cartier egy nagyszabású kampányt fűzött a limitált, díszcsomagolt kiadáshoz: a márka történelméhez kapcsolódó kisfilm összeállításától az archívumuk felásásáig mindent megtettek, hogy hitelesnek tűnjenek, és ez jóval több igyekezetről ad tanúbizonyságot, mint azt a legtöbb tervező esetében már láthattuk.

Ami pedig mindezek közül kiemelkedik, az az Ounass kollaborációja a Dubai Autism Centerrel, amely egy korlátozott darabszámú karkötő képében öltött testet. Természetesen a bevétel az autizmussal élők javát szolgálja, és a figyelemfelkeltés érdekében még egy hashtaget (#ICareImAware) is társítottak a projekthez.

Az idei felhozatal alapján elmondható, hogy az érdeklődés a muszlim és közel-keleti vásárlók iránt lankadatlan, azonban a mögöttes tartalom, a kutatás, az igények megértése és felmérése még nem minden alkotó esetében éri el azt a szintet, amely a márkanév vonzásán felül sikeressé tehetné a ramadáni kapszulakollekciókat.

Hírdetés

Ramadáni kollekciók a Michael Kors, Guess, és más nemzetközi márkáktól” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Visszajelzés: A divat böjtje – Shekinah Research Institute for Theology

  2. Visszajelzés: A Dolce&Gabbana felemás kollekciói muszlimoknak – Shekinah Research Institute for Theology

  3. Visszajelzés: Milyen muszlimnak lenni Magyarországon? Első rész – Shekinah Research Institute for Theology

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s