Fashion Theology

Kutatóintézetünk elkötelezett abban, hogy keresse és teoretikus szempontból előkészítse a jövő számára releváns formák, utak és témák felszínre törését, amelyek által a mostanra klasszikussá vált teológiai megközelítések és olvasatok várhatóan radikálisan megújulnak majd. Nem egyszerű vérfrissítésre, újrafogalmazásra, hanem paradigmaváltásokra számítva hisszük azt, hogy a Lélek inspirációi valóban képesek megújítani a Föld színét (Zsolt 103).

Az öltözködés ősbűnhöz csatolt bibliai képét és a számos vallás között a kereszténységre is jellemző negatív testkép benyomásait kiegyensúlyozandó a kereszténység teológiatörténetében ékes példákat találunk arra is, hogy a szépség vagy az öltözködés mint önkifejezés a szó eredeti értelmében evangéliumi. Napjaink társadalmában a legfontosabb kulturális mintázatok egyikeként a divatban olyan egyetemes és intenzív fenomént látunk feltárulni, amely a divattörténeti korábbi szakaszaihoz képest a XX. század második felétől mostanáig egyedülálló módon képes embereket összekötni és szétválasztani, ösztönözni és korrupcióra késztetni. Ezért a divat és teológia, illetve vallástudomány ennek a – börtönben fogvatartottaktól a római pápáig és a populáris kultúrától a magát elitnek tekintő rétegig mindenki által beszélt – nyelvnek a vizsgálatára kell, hogy szegődjön a harmadik évezred elején.

Az öltözködés, amely egyszerre lehet megvallása vagy elfedője a hívő ember identitásának, legélénkebben a népvándorlás kezdete óta a muszlim és keresztény kultúra különbségében érezteti hatását Európában, Ausztráliában és Észak-Amerikában. Ezért Fashion & Theology kategóriánk első posztjait, a ramadán idején, a muszlim hitűek öltözködésének szenteljük.

Fashion Theology

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s